De stad waar je nooit dacht te gaan wonen

een podcastEen plek waar ik geen wortels heb, maar wel mijn geluk ligt.

De Transmissie duikt Leidsche Rijn in met een vraag: is dit nou de stad van de toekomst?
Leidsche Rijn is een gigantische Vinex-wijk aan de rand van Utrecht, zo groot als Leeuwarden of Delft, en in twintig jaar uit de grond gestampt. Zeg maar gerust: Vinex on steroids. En eigenlijk is Leidsche Rijn nog steeds niet af. Hoe is het om te wonen in een bedachte stad? Hoe was het om een pionier te zijn op deze plek en te leven tussen de graafmachines? En wie heeft deze stad van de toekomst eigenlijk bedacht?

De stad waar je nooit dacht te gaan wonen is een podcast-drieluik van de Transmissie en Mathieu Wijdeven over deze plek. Over nieuwbouwclichés en vooroordelen, over grote gele bruggen en over de macht van stadsbouwers. De podcast is genomineerd voor de NTR Podcastprijs 2019. 


De stad waar je nooit dacht te gaan wonen is een project in samenwerking met het Café Theater Festival, waar de Transmissie in 2018 het huisgezelschap was onder de naam Café Theater Onderzoekers. Het festival daagde de Transmissie uit een wijk van Utrecht in te duiken en daar de (theatrale) verbinding aan te gaan. Hier is ook De mythe van Leidsche Rijn uit gekomen, een muziektheatervoorstelling die is gespeeld op locatie in Utrecht.
︎ Aflevering 0  (13 minuten)
︎ Aflevering 1 - Over nieuw  (19 minuten)
︎ Aflevering 2 - SimCity met Riek Bakker  (25 minuten)

︎ Luister via Soundcloud, Spotify, iTunes of andere podcastplatforms. ︎ concept en uitvoering Derk Stenvers, Mathieu Wijdeven, David Schwarz
muziek David Schwarz
dramaturgisch advies Luc de Groen
met dank aan de familie Bosma, alle inwoners van Leidsche Rijn, Riek Bakker, alle geinterviewden
zakelijke leiding de Transmissie Rosanne Procee

 

Voor De stad waar je nooit dacht te gaan wonen ontving de Transmissie een subsidie van Gemeente Utrecht.terug            

︎