2018-2022 ︎︎︎

Overkijk

2021
Audio-ervaring op locatie in IJmuiden aan de zijkant van het Noordzeekanaal. Gemaakt in opdracht van de Week van de Industriecultuur.

Wolfshuilen

2021

Een audio-ervaring voor iedereen die er ook naar snakt weer tussen de mensen te staan. Podcast in opdracht van Festival Hongerige Wolf.

︎ Luister op SoundCloud

︎ Luister op Spotify

Pink Elephants on Parade

2020/2021


Wat als je je dromen niet meer de baas bent?

Muziek, geluidsontwerp en video-decor door de Transmissie in voorstelling naar idee van Jip Bartels.
Regie door Anouk Beugels.
Een productie van Werkplaats Walhalla.

Recensie op Theaterkrant.nl  ︎(Online) performance rondom de rol van Big Tech. Met een muzikaal tribunaal creëren we een eerlijk proces, waarin Big Tech, ‘de mensen’ en ‘technologie’ hun aandeel in de digitale revolutie mogen verdedigen. De tijd van vingerwijzen is voorbij, laten we ons eigen aandeel onder
ogen komen.

The Silicon Passion

in samenwerking met medialab Setup
en muzikant Rodrigo Ferreira
2021-2022

W A L D

leben einzeln und frei wie ein baum  /   aber brüderlich wie ein waldEen open veld. Loop naar het midden. Kijk elkaar aan. Dit is het dan. Het einde. Het komt eraan. Wat ga je doen met de tijd die nog over is?  En hoe kijk je naar de mensen om je heen als je weet dat het de laatsten zijn die je zult zien?

De Transmissie maakte WALD geïnspireerd door de vraag wat naderende rampspoed met een mens doet. Een performance waarbij ze zelf naar de achtergrond treden, en het publiek de hoofdrol laten spelen.

Een poëtische theater-ervaring over samenkomst en afscheid, over groepsdieren en einzelgängers. Een indringende beleving, die uitzoomt maar verdiept.
 speellijst
Festival Hongerige Wolf juni 2019
Nationale Archeologie Dagen september 2019
Week van de Industriecultuur oktober 2019


credits
concept
  Derk Stenvers, David Schwarz
tekst Derk Stenvers
geluidsontwerp  David Schwarz
stemmen  David Schwarz, Ayla van Summeren, Lili Anlauf
zakelijke leiding de Transmissie  Rosanne Procee
met dank aan  Festival Hongerige Wolf, Annelotte van Aarst, Mauro SmitDe stad waar je nooit dacht te gaan wonen

een podcastEen plek waar ik geen wortels heb, maar wel mijn geluk ligt.

De Transmissie duikt Leidsche Rijn in met een vraag: is dit nou de stad van de toekomst?
Leidsche Rijn is een gigantische Vinex-wijk aan de rand van Utrecht, zo groot als Leeuwarden of Delft, en in twintig jaar uit de grond gestampt. Zeg maar gerust: Vinex on steroids. En eigenlijk is Leidsche Rijn nog steeds niet af. Hoe is het om te wonen in een bedachte stad? Hoe was het om een pionier te zijn op deze plek en te leven tussen de graafmachines? En wie heeft deze stad van de toekomst eigenlijk bedacht?

De stad waar je nooit dacht te gaan wonen is een podcast-drieluik van de Transmissie en Mathieu Wijdeven over deze plek. Over nieuwbouwclichés en vooroordelen, over grote gele bruggen en over de macht van stadsbouwers. De podcast is genomineerd voor de NTR Podcastprijs 2019. 


De stad waar je nooit dacht te gaan wonen is een project in samenwerking met het Café Theater Festival, waar de Transmissie in 2018 het huisgezelschap was onder de naam Café Theater Onderzoekers. Het festival daagde de Transmissie uit een wijk van Utrecht in te duiken en daar de (theatrale) verbinding aan te gaan. Hier is ook De mythe van Leidsche Rijn uit gekomen, een muziektheatervoorstelling die is gespeeld op locatie in Utrecht.
︎ Aflevering 0  (13 minuten)
︎ Aflevering 1 - Over nieuw  (19 minuten)
︎ Aflevering 2 - SimCity met Riek Bakker  (25 minuten)

︎ Luister via Soundcloud, Spotify, iTunes of andere podcastplatforms. ︎ concept en uitvoering Derk Stenvers, Mathieu Wijdeven, David Schwarz
muziek David Schwarz
dramaturgisch advies Luc de Groen
met dank aan de familie Bosma, alle inwoners van Leidsche Rijn, Riek Bakker, alle geinterviewden
zakelijke leiding de Transmissie Rosanne Procee

 

Voor De stad waar je nooit dacht te gaan wonen ontving de Transmissie een subsidie van Gemeente Utrecht.De mythe van Leidsche Rijn     

Wat weet jij van die wijk in Utrecht die ver voorbij de koffiefabriek en de grote gele brug ligt? De Transmissie onderzocht de mythe van de jongste stad van Nederland: Leidsche Rijn. Als archeologen van het nu én de toekomst nemen ze je mee naar een plek die pas net bestaat, maar nu al duizend stemmen en gezichten heeft.

De mythe van Leidsche Rijn is het resultaat van een artistiek onderzoek wat De Transmissie een jaar lang deed in opdracht van Café Theater Festival Utrecht. 

performance David Schwarz, Derk Stenvers
concept en tekst Derk Stenvers
muziek David Schwarz
eindregie Jip Vuik
met dank aan Marte Bosma, Eileen Graham, Luc de Groen,  Wijnbar Most, Julian Cleton,
Liz Laarman, Kenny Wiesenekker, Loes de Groen      
speellijst 2019
7, 8 , 9, 10 maart - Café Theater Festival, Wijnbar Most (Leidsche Rijn)
15, 16 juni - RAUM (Leidsche Rijn)


‘ there is no    /    code i know    /    to compare with your machine rotation ’PYGMALION_OFFWat als de mens niet het einde is – maar een tussenstation?


De wetenschap probeert kunstmatig bewustzijn te creëren dat ons overstijgt, maar wat betekent dat eigenlijk? De voorstelling pygmalion_off  is een muzikale trip die vooruitblikt op de techno-revolutie.  Een sprong in het diepe naar een toekomst waar mens en machine elkaar de onvoorwaardelijke liefde hebben verklaard. 

Gewapend met microfoon, synthesizer en transhumanistisch manifest bezingt de Tranmissie hun held Pygmalion: de man wiens code alles kon. Pygmalion is een uitvinder die probeert artificiëel leven te scheppen. Op een dag is ze daar: Galatea. De meest geavanceerde artificiële intelligentie ooit. Maar zijn Pygmalion en Galatea wel aan elkaar gewaagd?“Are you informed of the future?”

Voor deze voorstelling laat de Transmissie zich inspireren door onder andere Ovidius, schrijver en filosoof Yuval Harari (’Homo Deus’) en filosoof Alan Watts.

De voorstelling combineert muziek, tekst en projectie.
pygmalion_off is een voorstelling gemaakt voor het Café Theater Festival 2018. Daar won het de Wijkjury Prijs en een speelplek op het Fringe Festival 2018.


pygmalion_off duurt circa 40 minuten.

Registratie op verzoek beschikbaar.speellijst

februari 2018  Stukafest Middelburg
maart 2018 - Café Theater Festival
juni 2018 - Festival Hongerige Wolf
Wijsgerig Festival DRIFT
september 2018 - Amsterdam Fringe Festival
februari 2019 - Studium Generale, TU Eindhoven“The only way to make sense out of change is to plunge into it, move with it, and join the dance.” - Alan Watts

concept
David Schwarz
Derk Stenvers
Marco Hoving

performance  
David Schwarz, Marco Hoving

regie en videoprojectie
Derk Stenvers

zakelijke leiding de Transmissie
Rosanne Procee

met dank aan
Luc de Groen
Amanda Payne
Wijnbar VinVin

Nightmare

de nacht is dark en full of meisjes

Een horrorvoorstelling over alleen op je kamer volwassen worden. Een jong meisje raakt geobsedeerd door vloggers en wil net zo zijn zoals zij, ondanks de gevaren die dat met zich meebrengt. Een verhaal over meisjes die andere meisjes in de gaten houden, het ontdekken van je eigen lichaam en paardenshampoo. Pas op: extreem griezelig.

David en Derk werkten voor deze voorstelling nauw samen met Merel Pauw om horror naar het podium te brengen. De videoprojectie, muziek, tekst en spel komen samen om 

“ Vooral het vormonderzoek van de voorstelling dwong respect af dankzij de videotechniek van Derk Stenvers, die grote beelden projecteerde in de geheel witte set en aan de haal ging met het zwartwit-blokkenspel van de vloer.” - Moos van den Broek, Theaterkrant
Registratie op verzoek beschikbaar.


speellijst

27, 28, 29 maart  
26 april 2018  
1 juni 2018  
23 juni 2018  
Artez, Arnhem
Perdu, Amsterdam
Maas Podium, Rotterdam
De Brakke Grond, Amsterdam (ITS Festival)


credits

regie
spel                      
videoprojectie / techniek       
geluidsontwerp
advies
met dank aan
Merel Pauw
Ellie de Lange
Derk Stenvers
David Schwarz
Tim Schmidt
Toneelgroep Oostpoolterug            

︎